Duurzame hygiëne producten

U heeft de keuze tussen toiletpapier waarvoor één boom van gemiddeld 100 jaar oud is gekapt of toiletpapier dat gemaakt is van oud papier.

Tussen schoonmaken met een traditioneel reinigingsmiddel of effectief schoonmaken zonder dat een reinigingsmiddel nodig is. Tussen desinfecteren met chloor of met een milieuvriendelijk middel.
Met uw keuzes bepaalt u mede de kwaliteit van leven voor mens en milieu. GewoonGroen helpt u bij het maken van de juiste keuzes. 
 
Belangrijkste vijf uitgangspunten voor de keuze van duurzame producten zijn:
1. Het product wordt op de meest milieuvriendelijke manier geproduceerd. Minimale uitstoot CO2, minimaal verbruik energie, water en natuurlijke bronnen.
2. Voor de productie van papier zijn géén bomen gekapt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van al eerder gebruikt papier.
3. Afval van het product brengt geen schade aan het milieu (biologisch afbreekbaar of composteerbaar).
4. Het product zorgt voor optimale hygiëne, werkt eenvoudig, efficiënt en effectief.
5. Het product zorgt voor een bewuste gebruiker.
 
Voorbeelden van duurzame producten:
- Ongebleekt natuurlijk gerecycled hygiëne papier van Cascades
- Reinigende desinfectans van Aseptix
- Natuurlijke reinigingsmiddelen van Eco-Point
- Microvezel doeken en moppen van Vileda
- Luchtreiniger van Zhero
- Luchtverfrissing van SanJamar
 
Ziet u door de bomen het bos nog?
Tegenwoordig staat op iedere verpakking van hygiëne producten wel een eco-label en maakt de ene leverancier een nog mooier duurzaam jaarverslag dan de ander. Het zijn allemaal goedbedoelde doelstellingen die zeker bijdragen aan een beter milieu, maar is het voldoende? In de meeste gevallen is hierop het antwoord: NEE! Productiebedrijven zitten vast aan kapitaalinvesteringen van machines, bestaande productiemethodes en winstverwachtingen van aandeelhouders. Traditionele producten zijn in vele gevallen de CashCows van de producenten. Zo wordt er op papiergebied te weinig geïnvesteerd in recycling.
 
Reinigingsproducten hebben steeds vaker een eco- of cradle-to-cradle certificaat. Wat betekenen die certificaten en wat zijn de criteria? Sommige certificaten stellen eisen over alleen het productieproces, andere certificaten behandelen de hele keten. De certificaten worden meestal toegekend aan individuele producten. Het nadeel hiervan is dat de producent zich een duurzaam imago kan verschaffen, terwijl het in de praktijk maar om een klein deel van het assortiment gaat. De belangrijkste redenen hiervan zijn o.a. hogere kosten, beschikbaarheid grondstoffen en productiecapaciteit.
 
Producten hebben in de hele keten gemiddeld 10-15% invloed op duurzaamheid. De belangrijkste factor in duurzaamheid is de mens. Wanneer de mens bewuster wordt, door zich goed te laten informeren en producten inzet die zorgen voor een veilig, efficient en effectief gebruik, voorkom je verspilling en win je tijd.
Het vereenvoudigen van het schoonmaakproces door het aanpassen van de werkwijze, het minimaliseren van het gebruik van producten en duidelijke communicatie op de verpakking, heeft een grotere impact op de milieubelasting dan de samenstelling van een product. Het is per definitie niet milieuvriendelijker om een hoog geconcentreerd product te vervangen door een laag geconcentreerd product. Wanneer je de werkwijze niet verandert zorgt dit alleen maar voor meer verpakking, meer transport en meer arbeid.
 
Kort samengevat, er is veel keus in "groene producten" maar passen ze binnen uw organisatie en leveren ze een bijdrage aan uw duurzame doelstellingen? GewoonGroen ondersteunt u bij het maken van de juiste keuzes.