Oud papier duurzaamste grondstof voor toiletpapier en handdoekjes

donderdag 30 mei 2013


Onzinnig! 
De duurzaamste grondstof voor hygiëne papier is oud papier. Het is onzinnig om bomen te gebruiken voor de productie van toiletpapier en handdoekjes die zelf niet gerecycled kunnen worden. Ons gebruik van papier neemt toe en we scheiden ons afval steeds beter. Er is meer dan voldoende oud papier beschikbaar voor eenmalig te gebruiken producten zoals toiletpapier.
 
Waarom produceren en gebruiken we dan nog steeds hygiëne producten die gemaakt zijn van celstof (hout)? Belangrijkste redenen zijn de traditionele en kapitaalintensieve productiemethoden die gebaseerd zijn op houtverwerking, te weinig kennis om recycled papier zacht te maken en producenten  geven aan dat de consument alleen behoefte heeft aan super zacht, dik en wit papier.
 
Recycled kan superzacht zijn en waarom is wit nodig? 
Het kost veel tijd voor onderzoek en flink wat investeringen maar recycled papier is inmiddels zacht en wit verkrijgbaar. Met de nieuwste productietechnieken worden geen bindmiddelen en andere chemische toevoegingen gebruikt. Indien de kleur wit geen issue is, kan het zelfs ongebleekt worden aangeboden in een licht beige kleur. Voordelen: laagste milieubelasting in productie, geen belasting van natuurlijke hulpbronnen zoals bomen, zacht en biologisch afbreekbare producten. 
 
Waarom is het gebruik van celstof niet duurzaam? 
De huidige druk op de bossen wereldwijd is te groot. Een degelijke bescherming van waardevolle bossen ontbreekt in vele gebieden en verantwoord bosbeheer is dikwijls ver te zoeken. Sanitaire en hygiënische producten van papier zijn niet inzamelbaar (en recyclebaar) of worden eenvoudigweg niet ingezameld voor hergebruik. Zie voor recyclebare producten de scheidingswijzer. Het produceren van papier met hout als grondstof kost meer energie en water. 
 
Wat is de oplossing?
Ruim 30% van de bomen wordt gebruikt voor productie van papier. Stop met het gebruik van bomen voor producten van hygiëne producten en gebruik alleen producten die gemaakt zijn van 100% gerecycelde vezels.
 
Wat kan de consument doen?
Het verschil maken en stoppen met het kopen van toiletpapier, keukenpapier, tissues en servetten waarvoor bomen zijn gekapt. Gebruik alleen producten die gemaakt zijn van gerecycleerd papier met zoveel mogelijk *postconsumptie vezels.
De industrie kan beter de productiebossen gebruiken voor toepassingen zoals verpakkingen en schrijfpapier.
 
*Postconsumptie oud papier is gebruikt papier dat werd ingezameld bij huishoudens, kantoren en drukkerijen. Preconsumptie oud papier is afkomstig van papierverwerkende fabrieken of drukkerijen, wat nog niet daadwerkelijk werd gebruikt (Milieukoopwijzer, BBL).
 
Oud papier voor productie hygiëne papier
Oud papier is naast celstof de andere meest belangrijke vezelbron van papier. Maximaal 81% van het gebruikte papier kan worden gerecycled (bij de 19% zijn soorten als tissue- en toiletpapier).
Oud papier wordt op grond van de verschillende kwaliteit (en dus prijs) onderverdeeld in de volgende klassen:
A: Ondersoorten B: Middensoorten C: Betere soorten D: kraftafvallen
52% van oudpapier komt van productiebedrijven en 10% wordt ingezameld bij kantoorbedrijven. Oud papier wordt ook ingezameld bij huishoudens (38%). Dit laatste levert over het algemeen een vrij lage kwaliteit oud papier, omdat het goede witte papier vermengd is met het wat minderwaardige karton.
 
Extra info over cellulose
Celstof, in de vorm van houtvezel, is de belangrijkste grondstof voor papier. Andere benamingen die voor celstof in gebruik zijn, zijn pulp of papierpulp, papiervezel en cellulose.
 
Soorten hout
Zowel naaldhout als loofhout wordt gebruikt als grondstof voor celstof. Meestal wordt celstof van eucalyptus als aparte groep naast naald- en loofhout opgevat, vanwege de speciale vezels (relatief kort maar wel dik), hoewel het eigenlijk bij het loofhout hoort.
Typische bomen die vezels voor de papierindustrie leveren, zijn: fijnspar (vurenhout),  grove den (grenenhout), berk, populier, beuk en eucalyptus.
In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, zijn vezels van tropisch hardhout nauwelijks geschikt voor de productie van papier.
 
Houtvrij papier is een misleidende term en slaat eigenlijk op de afwezigheid van lignine.
 Hout bestaat behalve uit vezels ook uit lignine. Lignine zorgt voor de verbinding van de vezels in de boom en moet dus verwijderd of behandeld worden om celstof te kunnen maken.
Meer dan 50% van het hout kan niet voor de celstofproductie worden gebruikt en wordt afval.