Ontbossing gaat sneller dan verwacht!

zondag 17 november 2013


Google brengt wereldwijde ontbossing in kaart met satellietbeelden ... in twaalf jaar een gebied zo groot als Mongolië gekapt.

 

Hoewel we de laatste tijd regelmatig te horen kregen dat het beter gaat met de strijd tegen ontbossing, blijkt nu uit nieuwe satellietbeelden dat de houtkap in bijvoorbeeld het Amazonewoud het afgelopen jaar juist met 28 procent is toegenomen.

Voor het eerst is er een wereldkaart die de ontwikkeling van de globale ontbossing toont. Dat meldt techsite The Verge. De kaart is een samenwerking tussen The University of Maryland, Google en de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA.
 
'The Earth Engine' (TEE) biedt kaarten met een hoge resolutie aan en toont de toenemende globale ontbossing van 1999 tot 2012. 'Met deze kaarten kunnen we een klus die normaal weken in beslag neemt, in een paar dagen uitvoeren', verklaart Matthew Hansen, professor aan de University of Maryland. 'We hadden de kennis en Google en NASA hadden de technologie om die data in iets betekenisvol om te zetten.
 
Mensen als hoofdoorzaak
TEE toont aan dat de aanwezigheid van mensen de hoofdoorzaak is voor de toenemende globale ontbossing. De groene zones tonen de totale bebossing, de rode zones tonen aan waar er in twaalf jaar tijd bos is verdwenen en de weinige blauwe zones tonen de bosaangroei aan. Vooral in landen zoals Indonesië en Bolivia is de ontbossing sterk toegenomen.
'Ontbossing gebeurt om vele redenen, maar uit deze kaarten kunnen we afleiden dat het vooral mensen zijn die een grote impact hebben op het landschap', verklaart Hansen 'De schaal van de menselijke invloed is opmerkelijk.
 
'

'Weinig goed nieuws"
Hansen en zijn collega's hopen dat de kaarten, die ze jaarlijks gaan bijwerken, door veel organisaties en experten zullen worden gebruikt. 'Als je houdt van bomen, kan je deze data gebruiken. Als je bomen kapt, kan je deze data gebruiken. In beide gevallen is er weinig goed nieuws', zegt Hansen.
 
Legende:

Groen: Bos

Blauw: Bos bijgekomen

Rood: Bos verdwenen

Roze: Zowel bos verloren als bijgekomen