Elke dag worden 270.000 bomen door de wc gespoeld

vrijdag 10 mei 2013


Een bezoek aan de wc is een rustpunt op de dag: je kunt je even lekker terugtrekken van de dagelijkse hectiek. Zacht toiletpapier is hiervoor een absolute must. Het probleem is echter dat daarvoor dagelijks wereldwijd 270.000 bomen sneuvelen. Dit bleek al uit een onderzoek in 2005 van het Wereld Natuur fonds (WNF).

 
Volgens het fonds kan de kap van bijna alleen al 70.000 bomen per dag voor de Europese markt drastisch omlaag. Bijvoorbeeld door het beter hergebruiken van oud papier, dat kwalitatief even goed is als normaal papier. Tot de dag van vandaag groeit het aandeel van gerecyclede vezels in eindproducten zeer langzaam, van 20% in 1921 tot 35% in 2011. 
 
Uit een onderzoek van het Wereldnatuurfonds blijkt dat de producten van de vijf grote fabrikanten van wegwerpproducten van papier een "alarmerend lage hoeveelheid" gerecycled papier bevat. Vooral "maagdelijke vezels" uit natuurlijke wouden en plantages "eindigen als afval zonder dat de consument dat weet", schrijft de organisatie in een verklaring. "De consument heeft geen idee dat bossen bedreigt worden als hij naar het toilet gaat". Een verklaring hiervoor is dat de consument zich gewoon niet bezighoudt met waar het wc-papier vandaan komt, zolang het er maar is. "Maar nog belangrijker is het dat consumenten eens afstappen van het fabeltje dat recyclede tissueproducten niet van goede kwaliteit zijn. Op het werk gebruiken ze dit soort papier immers ook.”
 
Bewustwording moet voor een verandering op het toilet gaan zorgen. Daarom roept het WNF consumenten op om actief te vragen naar hergebruikte producten. De papierproducenten waar het verwerken van bomen tot de belangrijkste activiteit behoord zoals SCA, Kimberly Clark en Metsa Tissue, lopen hier maar matig warm voor. De wc-papierproducenten, die samen 70 procent van de Europese markt in handen hebben, stellen dat de consument helemaal geen hergebruikte producten wil kopen. Dus worden de milieuvriendelijke toiletrollen ook maar mondjesmaat op de markt aangeboden.